събота, 15 септември 2007 г.

Фактори на международната среда-Ролята на САЩ


Ролята на САЩ
Dimitar Bechev

Още от началото на 50-те години и поемането на важни стратегически ангажименти на Балканите и в Средизмноморието, ролята на САЩ както в отношенията Атина-Анкара, така и във вътрешнополитическия живот на двете държави, винаги е била от голямо значение. Редица събития в развитието на гръцко-турските противоречия илюстрират решаващата тежест на посредническите усилия на Вашингтон, насочени към овладяване на не една криза в рамките на тези противоречия (събитията в Кипър - 1974 г., кризата в Егейско море - 1987 г., кризата с о-в Имия -1996 г., кризата с руските ракети С-300).1
Опитът на няколко десетилетия, както и конкретните събития от 90-те години, сочат няколко важни извода по отношение на ролята на САЩ в гръцко-турските отношения.
На първо място Вашингтон може най-успешно да изпълнява функциите на безпристрастен посредник в рамките на гръцко-турския диалог. САЩ е мотивиран неотклонно да играе тази роля, тъй като добре оценява стратегическата важност на двете държави, значението им в рамките на НАТО, историческите връзки с тях. Една от заявените цели при встъпването във власт на президента Бил Клинтън по отношение на външнополитическите приоритети на неговата администрация е ангажимента да посредничи за намиране на разрешение на кипърския конфликт.
Политиката на САЩ винаги е срещала затруднения при намирането на оптималния баланс в отношенията с Атина и Анкара. Оказването на натиск върху Турция за постигане на напредък в диалога с гръцката страна излага неминуемо на опасност жизнени американски интереси, върху които се гради стратегическото партньорство с Анкара. От друга страна близостта с Анкара се възприема в Гърция като знак за безусловната американска подкрепа за турските позиции - едно виждане, което често обвързва затрудненията в отношенията на Гърция с Турция на американската намеса. Заедно с това силното гръцко лоби в Конгреса периодично прави опити да повлияе на Белия дом във взимането на решения, които благоприятстват гръцката страна и това често буди недоверие относно мотивите на американската дипломация в Турция. Това е главният фактор, който препятства материализирането на значителния потенциал на последната да работи не само за предотвратяване на кризи в отношенията между турци и гърци, но и да способства за намирането на трайни решения на проблемите.
Усилията на САЩ през 90-те се проявяват в три насоки:
* поддържане на ефективни механизми за мониторинг и предотвратяване на кризи, въвеждане на мерки за укрепване на доверието по "горещите линии" на противопоставяне;
* усилия за поддържане под някаква форма на диалога между двете общности и мирния процес на Кипър в сътрудничество с ООН ;
* насърчаване изграждането на "структурни" условия за подобряването на двустранните отношения - икономически връзки, други форми на взаимоизгодно сътрудничество.2
Въпреки всичко усилията на Вашингтон през 90-те години за посредничество в гръцко-турските отношения, най-ясно изразени в активната роля на американската дипломация в Кипър, не носят осезаем резултат.3 Новото развитие на гръцко-турските отношения в контекста на сближението между двете страни предоставя нови възможности за постигане на заявените цели. Предстоящите президентски избори в САЩ са също фактор, от който зависи немалко за бъдещата роля както по отношение на балканския регион, така и за гръцко-турските отношения. Запазването на досегашната политика на активно ангажиране без съмнение е най-адекватната стратегия с оглед на реалните интереси на Америка спрямо установяването на стабилност на Балканите и Близкия изток. Налагането на изолационистичните тенденции може да има отрицателен ефект върху процесите на преодоляване на насложилите се противоречия между Атина и Анкара, тъй като в крайна сметка ролята на САЩ има благотворно влияние.

1 Вж. позицията на Държавния департамент по повод гръцко-турските разговори през лятото на 1997 г., Meeting of Secretary of State Madeleine K. Albright with Greek Foreign Minister Pangalos and Turkish Foreign Minister Cem, U.S. Department of State Office of the Spokesman :Press Statement by James Foley/Deputy Spokesman, July 8, 1997.
2Wilkenson, op.cit, p. 24.
3 Stearns, M., Entangled Allies : U.S. Policy Toward Greece, Turkey, and Cyprus, 1994, (New York: Columbia University Press), pp. 205 - 206.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница